maanantai 11. tammikuuta 2010

Weekend fun

Ensimmäinen viikonloppu Lontoossa on nyt takana päin ja täytyy sanoa, että se meni kyllä nopeasti. En tehnyt mitään kummalista, mutta nautin kyllä Lontoosta täysin siemauksin. :) Näin alussa olo tuntuu vieläkin vähän turistilta, kun kulkee kaikkialla kameran ja kartan kanssa sekä juoksee katsomassa nähtävyyksiä toisensa perään. Oletan, että kyllä kaikki tästä vähitellen tasoittuu ja arki alkaa viimeistään siinä vaiheessa kuin yliopisto ensi viikolla.

Lauantaina kulutin koko päivän tehokkaasti kaupungilla. Shoppasin itselleni £7 kliseisen, mutta ihanan lämpimän I <3 London -hupparin ja suuntaisin Trafalgar Squaren, Big Benin ja Buckingham Palacen kautta Harrod'sille. Kävelyä tuli sille päivälle ehkäpä kuutisen kilometriä ja selvisin koko reissun kertaakaan karttaan katsomatta, mikä oli mielestäni varsin hyvä saavutus. Tästä johtuen minua varmaankin luultiin paikalliseksi, sillä kahteen eri otteeseen annoin neuvoja hukassa oleville turisteille. Ensimmäinen oli nuori aasialaispoika, joka Piccadillyn kohdalla etsi Chinatownia. Ohjeistin hänet - ainakin toivottavasti - oikeaan suuntaan huitomalla kohti Sohoa ja West Endiä. :) Toinen turistiopastus oli joukolle espanjalaisia naisia, jota pysäyttivät minut lähellä Westminster Abbeya ja kysivät tietä Buckingham Palacelle. Heillä oli kartta, josta sitten näytin suunnan ja annoin ohjeita espanjaksi. Olo oli kummankin tapauksen jälkeen hieman huvittunut, sillä itse joudun taatusti kysymään neuvoja joltakulta vielä täällä ollessani, koska eksyn taatusti vielä joku päivä. Apunani ja eksymistä lievittämässä on onneksi London A to Z -karttakirja, jossa on hyvin tarkat kartat koko Suur-Lontoon alueesta. Katsotaan vain, onko kartasta kuitenkaan mitään hyötyä... :)

Harrod'sille pääsin siis lopulta iltapäivällä reippaan kävelyn ja eksymättömyyden jälkeen. Tavaratalo oli sellainen kuin aina ennekin (olen käynyt tätä ennen siellä kahdesti) ja osasin aika hyvin jo suunnistaa kohti paratiisia eli Harrod'sin teeosastoa. Mukaan tarttui teetä sekä itselle että lahjaksi ja olin ostoksiini oikein tyytyväinen. Harrod's Earl Grey Tea on parasta teetä, jota olen koskaan maistanut ja sitä on nyt hyllyssäni täällä. Onneksi sitä saa myös tarvittaessa lisää. :) Muuten en Harrod'silla liiemmin rahaa tuhlannut, koska kallistahan siellä on. Sen sijaan keskityin nauttimaan tavaratalon tunnelmasta ja vain kiertelin. Harrod'silla, kuten muuallakin täällä, on alennusmyynnit parhaillaan käynnissä ja sen verran sorruin, että ostin suloisen ja hyvin brittiläisen teddy-karhun itselleni. Se on ruskea ja nimeltään Maxwell (niin ainakin sen mukana tulleessa lapussa luki). Nyt minulla on siis uusi brittiläinen ja hyvin karvainen poikaystävä kanssani asumassa. :D

Harrod'silta turistimatkani jatkui lähellä sijaitsevaan Victoria & Albert Museumiin, jossa on näytteillä valtava kokoelma taide-esineitä, huonekaluja, tekstiilejä ym. kaikkialta maailmasta. Syynä tähän on Brittien imperiumi ja siirtomaavalta, jonka ajalta suurin osa museon tavaroista on peräisin. Museo oli ilmainen ja ihan mielettömän suuri. Näinkin siitä vain murto-osan, sillä en jaksanut enempää. Rakennus oli jo itsessään näkemisen arvoinen, kaunis viktoriaaninen linnamainen talo. Matkalla sinne pysähdyin myös katolisessa kirkossa, joka sekin oli englantilaisella (koruton, arvokas, vakavan juhlallinen) tavalla kaunis. Ei ollenkaan niin pröystäilevän koristeellinen kuin Rooman katoliset kirkot, jotka nekin kuitenkin ovat kauniita. Kensington ja Knightsbridge, jossa siis Harrod's ja V&A -museo sijaitsevat, on rikkaiden ihmisten aluetta ja täynnä hienoja taloja. Ajattelin, että sinne pitäisi mennä jossain vaiheessa kevättä kävelemään ja vain katselemaan. Nähtävää ainakin riittää. :)

Illalla palasin metrolla Knightsbridgesta kotiin, koska satoi räntää enkä jaksanut enää kävellä. Loppuilta kului sitten rennosti vain laiskotellessa ja kukuessa musiikkia kuunnellen yli puolen yön. Onneksi sunnuntaina sai nukkua. :)

Sunnuntaina nukuin myöhään ja laiskottelin vain aamupäivän leffaa katsellen. Minulla on siis muutama dvd-levy mukana ja läppäri, joten ongelmaa elokuvien suhteen ei ole. Aamupäivällä ryhdistäydyin ja tein mukavan tunnin mittaisen kävelylenkin lähiseudulle. Kävin kurkkaamassa ulkoapäin King's Crossin rautatieaseman (Harry Potter-faneille tiedoksi, etten käynyt katsomassa kuuluisaa 9 3/4 -laituria sisällä) ja sen viereisen vielä komeamassa rakennuksessa sijaitsevan St. Pancras International rautatieaseman. St. Pancrasista nappasin myös muutaman kuvan, niin vaikuttava asemarakennus viktoriaanisessa punatiilisessä loistossaan oli harmaasta päivästä huolimatta. Lenkkeily sunnuntain oli ihanaa, sillä en katsellut karttaa lainkaan, vaan suunnistin vaistonvaraisesti (no, olin katsonut karttaa etukäteen, myönnetään) oikeaan suuntaan ja palasin takaisin kotiin British Museumin takaa kiertäen tuttua reittiä. Lounaan jälkeen torkuin pienet päiväunet ja illalla piipahdin British Museumissa katsomassa muumioita ja Rosette-kiveä. Rosette on siis kuuluisa kivi, joka löydettiin 1800-luvulla ja siinä on kirjoitusta kolmella eri kielellä. Rosetten avulla pystyttiin tulkitsemaan hieroglyfi-kirjoitusta, joten arvokkaasta löydöstä on kyse. British Museum on valtava laitos ja näin siitäkin vain murto-osan. Onneksi sekin on ilmainen ja lähellä, joten voin vierailla tuossa maailman vanhimmassa (avattu yleisölle 1753) ja kenties kuuluisimassa museossa niin usein kuin haluan ja tutkia sen joka nurkan. :) Museossa oli muuten myös näytillä osa viime vuonna Keski-Englannista sattumalta läydetystä kulta-aarteesta, jos siis muistatte tapauksen, jossa harrasteilija-aarteenetsijä löysi ystävänsä pellolta sattumalta metallinpaljastimella 700 jKr. peräisin olevan kasan kultaesineitä. Lisäksi sain museossa kokea palan brittiläistä muodollista kohteliaisuuta, kun avaimenperän (söpö sininen hippo, jotta voin pian kilistä täälläkin :D) ostaessani kassaherra puhutteli minua "madame"-tittelillä. Herra oli huomattavasti vanhempi kuin minä, joten olin hiukan hämmentynyt, joskin otettu kohteliasuudesta. :)

Illalla juttelin pitkät Skype-puhelut (hommatkaa se!) ystäväni Saritan ja kotijoukkojen kanssa. Ilta kului siten leppoisissa tunnelmissa ja alkavaan viikkoon valmistautuessa. Tämän päivän seikkailuista kirjoitan enemmän huomenna ja yritän silloin myös laittaa lisää valokuvia tänne. Huomenna on lisäksi tiedossa pyykkipäivä, jännityksellä jo odotan, miten pyykinpesu maksullisilla automaattisilla koneilla toimii alakerrassa ja kuinka rikki vaatteeni ovat kuivausrumun jäljiltä. :) Mutta se on huomisen huoli se. Nyt nauttimaan illasta ja illallisesta. :) See you my darlings! <3

2 kommenttia:

  1. Heips! hauskaa kuulla toisen suomalaisen seikkailuista täällä lontoossa...itse en ole jaksanut/ehtinyt näiden 4vuoden aikana vielä blogia kirjoittaa :-)
    jesh, hommasit sitten sen suosittelemani london A-Z:n, eiks ookin hyvä?? sitä käyttää täällä paikallisetkin...se on aika korvaamaton :-P

    asuispa itsekin lähempänä keskustaa, niin tulisi siellä enemmänkin pyörittyä;
    sun kannattaa käydä kunhan ehdit:
    - Tate Modernissa
    - London Bridge ja kävellä sen vartta pitkin; siellä on kivoja pubeja ja kuppiloita...
    - Liberty, joka on yhellä poikkikadulla Regent St:llä...ja monissa muissa paikoissa...ja sitten Leicester Squarella on kans ihan oma tunnelmansa :-)

    törmäillään pian ja mennään sinne Wasabiin! ja ainiin, Bella Italia -ravintolasta saa yammy-ruokaa :-) sekä Maxwell´s @Covent Gardenissa on halvat (-50%) coctailit ja superhyvät mojitot ja nojitot :-) ja marimekko löytyy st. christophersilta (lähellä oxford st) ja holland&barrett:sta saa pandan lakua ja pientä pyöreää näkkileipää (Finn crisp)

    satu

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinekistä satu. <3 Täytyy tsekata nuo. :) Ja A-z on kyllä ihan mahtava. ;) Tsemppiä opiskeluun & kuulemisiin! :)

    VastaaPoista