sunnuntai 23. toukokuuta 2010

This and that in London

Heissansaa rakkaat ihmiset! :) Taas on tullut aika listata ja kertoa viimeaikaiset tapahtumat, koska aikaa edellisestä kirjoituskerrasta on vierähtänyt jo ihan liikaa. Alkuun on kuitenkin todettava, että viimeisiä viedään. Enää kaksi ja puoli viikkoa jäljellä aikaa Lontoossa ja Britanniassa ennen väliaikaista paluuta Suomeen. Kesäkuun lopussa nimittäin Yhdysvallat kutsuvat suurlähetystöharjoittelun merkeissä Washington DC:ssa. Rapakon takana vierähtääkin sitten heinä- ja elokuu sekä osa syyskuusta. Onneksi pääsen kuitenkin välillä piipahtamaan Suomessa ja tapaamaan teidät kaikki ihanat ihmiset. :)

Tänne Lontooseen kuuluu oikein hyvää, vaikkei sää olekaan yhtä kesäisen helteinen kuin Suomessa. Parin viime viikon aikana olen saanut nauttia Suomen vieraista, kun ystäväni Ida ja miehensä Bjarne olivat täällä viime viikon maanantaista perjantaihin ja torstaina puolestaan äitini ja tätini Tarja tulivat kyläilemään sunnuntaihin saakka. Tuli siis taas puuhailtua paljon turistijuttuja vieraiden kanssa, sillä perinteiset nähtävyydet Big Benistä Westminister Abbeyhin ja Buckingham Palacesta Hyde Parkiin tuli vieraiden kanssa kierrettyä hyvää ruokaa, juomaa, teehetkiä ja seuraa tietenkään unohtamatta. Viikon rientoihin mahtui myös vierailu musikaalissa, sillä viime lauantaina kävin suvun kanssa katsomassa Greasen uudemman kerran. Esitys oli juuri niin hyvä kuin muistinkin. :) Kiitos ihanaiset, kun kävitte täällä mua moikkaamassa! <3 Tuttuja ihmisiä on nimittäin aina ilo tavata ja kuulumisia mukava vaihtaa.

Muuten arki on mennyt tuttua rataansa ja olen vain nauttinut kävelylenkeistä, keväästä, elokuvista (uusi Robin Hood-leffa <3), kirjoista ja elämästä. Opiskelu paljasti tosin eilen ikävän puolensa, sillä kävi ilmi, että minulla on tentti perjantaina ja toinen olisi ollut eilen. Olin jotenkin kuvitellut, että tenttini olisivat kesäkuun viimeisellä viikolla, mutta ne ovatkin sitten tällä viikolla. Informaatiota ei ole ollut julkisessa jaosssa missään, vaan se on pitänyt itse osata kaivaa paikallisen opintorekisterisysteemin kautta netistä. Tiistaisen tentin jätin väliin, koska en siis tiennyt sen olemassaolosta ennen tentin alkamista :D, mutta perjantaiseen tenttiin menin koettamaan onneani. Tentti tehtiin isossa hallissa (Royal Horticultural Halls), joka ei edes ollut yliopistolla. Meitä oli noin 1000 opiskelijaa salissa tenttimässä kuka mitäkin ja järjestelyt tentin suhteen olivat tiukat. Kaikki ylimääräiset tavarat piti jättää naulakoille ja arvoesineet sekä kirjoitusvälineet ja vesipullo saivat olla mukana tenttisalissa pakattuna läpinäkyvään muovipussiin, jonka sai paikan päältä. Kaikki tenttipaperit olivat pöydällä valmiina ja salissa ei saanut puhua lainkaan. Tenttiin vastaaminen sujui ihan mukavasti ja käytin koko kahden tunnin vastaamisaikani kahteen kysymykseen vastaamiseen. Kahden tunnin kuluttua vastaaminen piti lopettaa ja tenttipaperit kerättiin pois. Jotenkin kaikki järjestelyt tuntuivat hiukan vanhanaikaisilta, sillä tenttikäytäntö on täällä aika aika joustamaton. Tenttipäivät ovat yliopiston määräämät, eikä niistä neuvotella. Jos tentti ei mennyt läpi, niin uusintamahdollisuus on vasta elokuussa. Toivottavasti tenttini menee siis läpi, jotta vaatimukset vaihto-opiskelusta täyttyvät ja Erasmus-organisaatio pysyy tyytyväisenä. Minulla ei ole tentistä kuitenkaan suuria paineita ja olikin hauska vain kokea täkäläinen tenttikulttuuri. :) Siihen liittyen on muuten sanottava, että yliopisto palvelee opiskelijoita oikein hyvin näin tenttikautena, sillä kirjasto on auki joka päivä ja jopa 24h vuorokaudessa. Tätä hyödyntäen minäkin kävin lainamassa kirjoja sunnuntaina, mikä oli aika hauskaa. Suomessa kirjastot eivät ole koskaan, siis koskaan, sunnuntaisin auki, joten ensimmäinen kerta kirjastossa pyhäpäivänä tuli sekin koettua. :D

Näin keväällä on sanottava muutama sana kauniista luonnosta, joka on puhjennut kukkaan. Yksi parhaimmista kokemuksistani oli muutaman viikon takainen aamulenkki lauantaina, jolloin sain klo 8.00 aikoihin viettää rauhallisen hetken St. James's Parkissa seuranani vain linnut. Oli todella hieno tunne olla keskellä aamuisen hiljaista suurkaupunkia kauniissa puistossa yksin vain eläinten kanssa. Ehkä suomalaisena aina kaipaa luonnonhiljaisuutta, vaikka se keinotekoista olisikin täällä urbaanissa ympäristössä. Linnunpoikasiakin (jonkun hanhilajin varmaan) näin ja sain ihastella suloisia sulkapalleroita. Eläimet ovat sitten niin suloisia! :) Aamulenkeistä on myös sanottava sen verran, että eräällä sellaisella sain viime viikolla rutkasti silmälle iloa, kun Green Parkissa kävellessäni suuri porukka armeijan sotapoikia hölkkäsi ohi. Olisin saanut liittyä seuraan heidän komentajansa (vai mikä lie armeijan johtoheppu) mukaan (small talkia liikennevaloissa), mutta totesin, ettei kunto kestä. Muuten kyllä kiitos komeiden urheilullisten miesten seura aamua piristämässä. ;)

Tähän väliin sanon luontevasti sanan muutaman politiikasta, joka välillä on aika eläimellistä touhua. :) Vaalihässäkkä saatiin täällä nimittäin nyt viime viikolla lopulta päätökseen ja uusi hallitus neuvoteltua. Kuten ennustinkin, ja oli odotettua, niin David Cameronista tuli uusi pääministeri ja toryt muodostivat koalitiohallituksen liberaalidemokraattien kanssa. Loppu hyvin kaikki hyvin - tai sitten ei. Britit tuntuvat olevan kovasti kiinnostuneita politiikastaan ja täällä on ilmeisestikin hyvinkin suuri merkitys sillä, mikä puolue on vallassa. (Suomessa asia ei aina mielestäni ole näin, mutta toisaalta enpä minä Suomen tai Britannian politiikkaa niin tarkasti seurakaan.) Katsotaan siis, mihin suuntaan uusi hallitus brittejä luotsaa ja onnistuvatko konservatiivit pelastamaan maan talouden pohjamudista kohti parempaa tulevaisuutta. Täytyy varmaankin jatkaa tutkailua asian tiimoilta tulevaisuudessakin nyt kun vauhtiin on päästy. :D

Seuraavaksi jaarittelen säästä, sillä helleaalto on sieltä Suomesta siirtynyt tänne Lontooseen. Loppuviikosta viime viikolla sää nimittäin oli todella aurinkoinen ja lämmin, mittari näytti 25 astetta. Nyt viikonloppuna on ollut vielä lämpimämpää ja tänään ja huomenna pitäisi helten olla 27 ja 28 astetta. Ihanaa, kun kesä on saapunut! <3 Vaikka tällaisella säällä olisinkin kaikkein mieluiten järven rannalla luonnosta nauttimassa. Lontoossa se ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta onneksi puistot tarjoaavat mukavan mahdollisuuden kauniista kesäsäästä nauttimiseen. Eilen Hyde Parkissa kävellessäni tuntui siltä kuin puolet Lontoon väestöstä oli vallannut puiston piknikkoreineen. :) Vähän liikaa ihmisiä minun makuuni, mikä on ollut yllätys huomata. Lontoo on mukava suurkaupunki, mutta taitaa kuitenkin olla liian suuri minun makuuni pysyvämpää asumista ajatellen. Ihmispaljous ei ahdista minua, mutta tuntuu välillä todella rasittavalta, koska sitä ei pääse pakoon minnekään. Ihmisiä on koko ajan ja kaikkialla ja varsinkin kesähelteillä kaupunki on jossain määrin hiukan ahdas. Mutta onneksi ovat puistot, jotka tarjoavat virkistystä ja vehreyttä asfalttiviidakon keskellä. :)

Torstaina olin alkavan kesän kunniaksi kesäteatterissa. Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään puskafarssi, vaan Shakespeare's Globe Theatren Macbeth, joka oli aivan mielettmän upea esitys. En ollut koskaan nähnyt Macbethia aiemmin ja tiesin tarinasta vain sen, että se on todella traaginen. Tietoni pitivät paikkansa ja traagisuus oli saavutettu todella vakuuttavalla tavalla. Verta, hikeä, kyyneliä, seksiä ja realismia. Tuota kaikkea oli Macbeth, joka hyödynsi pyöreää teatteria myös lavan ulkopuolella, kun näyttelijät ilmestyivät ykskaks yleisön joukosta lavalle ja veriset ruumiit pompahtivat lavan alta esiin. Kaiken kaikkiaan todella supervaikuttava ja loistava näytelmä ja upeat näyttelijät - etenkin on mainittava Macbethia esittänyt Elliot Cowan, joka oli jumalaisen komea roolissaan. :) Ainoa miinus tulee siitä, että välillä dialogista ei meinannut saada selvää. Syynä oli sekä ulkoilmateatteri, yleisön ajoittainen metelöinti (miksi leffaan ja teatteriin tullaan juttelemaan?!) sekä Shakespearen runomittainen vanha englanti, josta oli välillä vaikeuksia ymmärtää jutun juonta. Kuten aiemmin talvella Twelfth Nightin kanssa teksti alkoi aueta minulle kunnolla vasta väliajan jälkeen. Ehkä pitäisi tutustua Shakespeareen paremmin, jotta tekstin ja juonen ymmärtäminen ei olisi näytelmiä katsoessa niin hankalaa aluksi. Summa summarum: Macbeth oli mahtava ja Globe Thetre fantastinen kokemus. Suosittelen lämpimästi tätäkin, jos kesällä olette Lontoossa ja haluatte teatteriin.

Nyt aikaa Lontoossa on jäljellä enää kaksi viikkoa ja sitten uudet seikkailut kutsuvat. Kesän harjoittelupaikkani varmistui ja Lontoosta selvittyäni Amerikka kutsuu. Kesäkuun lopussa on nimittäin lähtö edessä Washington DC:n kauniiseen kaupunkiin ja heinä- ja elokuu kuluvat harjoittelun merkeissä Suomen suurlähetystössä siellä. Innolla jo harjoittelua odotan, sillä on mukava päästä töihin pitkän opiskelu- ja lomailuputken jälkeen. Yhdysvallat on pitkäaikaisen unelman täyttymys ja vielä ihanampaa on päästä viettämään siellä pidempi aika kuin vain pari viikkoa. DC:n lisäksi ajattelin katsastaa Bostonin ja New Yorkin sekä ehkä piipahtaa myös etelämpänä Memphisia (Graceland! :D) ja New Orleansia ihastelemassa. Minulla on lennot ja ostettuna ja paluu Suomeen koittaa vasta syyskuun puolessa välissä, jolloin on pari viikkoa aikaa reissailla Jenkeissä ennen kotiin paluuta. Innoissani tuota kaikkea jo odotan! :) Asuntokin järjestyi DC:sta, mutta kerron siitä sitten enemmän lähempänä lähtöä. Uutta blogia Jenkeistä ainakin on tiedossa, joten pääsen taas kirjoittamaan ja te lukemaan kesäkuulumisiani. ;) Ennen Yhdysvaltoja vietän kuitenkin pari viikkoa Suomessa ihmisiä tapaamassa, mikä sekin on mukavaa. Kesä näyttää siis oikein hyvältä! :)

Nämä viimeiset Lontoon viikot aion nauttia kaikesta, mitä Lontolla on tarjottavanaan. Muutaman museon katsastaminen sekä London Zoo tänään ovat vielä edessä samoin kuin kirkkokierros ekumenian ja uskontodialogin hengessä, sillä haluan käydä kveekarikirkossa, baptistikirkossa ja reformoidussa kirkossa sekä moskeijassa, synagogassa, hindutemppelissä ja kenties myös jossakin buddhalaisten pyhässä paikassa. American Church (älkää kysykö kirkkokuntaa, sillä en tiedä) avarsi jo aiemmin ekumeenista tietämystäni ja tuon lähetykseen painottuvan protestanttisen kirkon sunnuntaijumalanpalvelus oli oikein positiivinen kokemus kotoisine ja iloisine tunnelmineen. Jumiksesta jäi todella hyvä mieli ja mukavia muistoja. Mukava muisto on myös viime viikon tiistai, jolloin opiskelukaverini Susanna, joka on vaihdossa Liverpoolissa, tuli tänne Lontooseen päiväksi ja kävimme yhdessä katsomassa musikaalia. Esitys oli Chicago, joka räjäytti tajunnan. Olen nähnyt kyseisen leffan, joka ei tehnyt minuun sen suurempaa vaikutusta, vaikka ihan hyvä olikin. Lavaversio sen sijaan oli upea, sillä se oli toteutettu minimalistisilla lavasteilla, liveorkesterilla ja karismaattisilla esiintyjillä. Lisäksi olin unohtanut, kuinka hieno musiikki Chicagossa onkaan. Oikein mukava ilta oli siis tiistai ja suuret kiitokset Susannalle ihanasta ja hauskasta seurasta! <3

Tässpä tämä tällä kertaa. Kirjoittelen taas pian uudestaan, kun jotakin tapahtuu. Aika raauhaisaa nautiskelua ovat vain nämä kaksi viikkoa edessä, näin ainakin siis ajattelen. Myös paljon viimeisten asioiden hoitamista on edessä, kun harjoittelupaikkaa pitää valmistella ja Lontoon opiskelua lopetella. Myös postipakettien lähettämistä Suomeen on luvassa, jottei ylipainomaksua matkalaukusta tarvitse maksaa lentokentällä lähtiessä. :) Eipä siis tämän kummempia. Voikaa kaikki hyvin, nauttikaa alkavasta kesästä ja pian nähdään! <3 Halipuspus and love kaikille! <3<3<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti